Faces Places - Atakan Göktepe

26 Şubat 2018 Pazartesi

Faces Places


Yapımı: 2017 - Fransa
Tür: Belgesel
Süre: 89 Dakika 
Yönetmen: Agnès Varda, JR
Not: ★★★★

Fransız Sinemasının atom karıncası Agnès Varda, gücünü genç fotoğraf sanatçısı JR'la birleştiriyor. Geçtiğimiz Cannes Film Festivalinde prömiyerini yapan Faces, Places bu senenin ödül canavarı belgeseli.
Agnès Varda'nın ilk izlediğim filmi meşhur Cleo'suydu. Bu film eşsiz bir sinema deneyimi hakikaten. Ve Cleo 5 to 7'ı izlediğinizde Varda'nın bütün o Godard, Truffaut tantanasında ne kadar göz ardı edilmiş bir yönetmen olduğunu anlıyorsunuz. Varda bugün 88 yaşında. Bu filmde JR'ın dikkat çektiği gibi 88 bahar görmüş yani. Agnès Varda'nın yeni, genç arkadaşı JR'la Fransa kırsalında çıktığı yolculuk kalp ısıtan bir tatlışlık abidesi.
Faces Places, sanat ile insan bağlantısını kurcalayan ve bunu zekice bir hamleyle Agnès Varda'nın göz kamaştırıcı şahsiyeti üzerinden yapan bir belgesel. Mekanlar ve yüzlerin sanatın özünü oluşturduğuna dair çok güzel bir belgesel. Bu şirin ikilinin iletişimi ise filme ciddi bir dinamizm ve seyir keyfi katıyor. Faces Places bu senenin muhtemel En İyi Belgesel Oscar'ı sahibi. Bu Agnès Varda'nın tüm kariyerini kutlamaya yetecek bir ödül değilse de Varda'nın sonunda bu heykelciğe ulaşması fikri çok keyifli. Aslında bazı kazananlara baktığımızda insan Agnès Varda'nın bir düzine Oscar'ı olsun istiyor ama Varda'nın sanatçı kişiliğini ve kariyerini parlak popolu bir heykelciğe bağlayacak da değiliz. Çok yaşa Agnès Varda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder