Lady Bird (2017) - Atakan Göktepe

22 Şubat 2018 Perşembe

Lady Bird (2017)


Yapımı: 2017 - ABD
Tür: Dram, Komedi
Süre: 93 Dakika
Yönetmen: Greta Gerwig
Oyuncular: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet
Senaryo: Greta Gerwig
Yapımcı: Scott Rudin, Eli Bush
Not: 8

Greta Gerwig'in ilk uzun metraj filmi Lady Bird kesinlikle olağanüstü. Gerwig'in daha önceki işlerinden alışık olduğumuz gibi naif ve kalp ısıtıyor.
Greta Gerwig'in ilk uzun metraj filmi Lady Bird kesinlikle olağanüstü. Gerwig'in daha önceki işlerinden alışık olduğumuz gibi naif ve kalp ısıtıyor. Lady Bird, bu seneki birçok hayal kırıklığının ardından insanın sinemaya ve sinemanın gücüne olan inancını tazeliyor. Daha önce co-writer ve co-director'lık yapan Gerwig bu sefer tek başına yazıp yönettiği Lady Bird'de küçük yerde büyümeye, kendini keşfe ve olgunlaşmaya dair evrensel bir film yapıyor.
Lady Bird, Kaliforniya, Sacremento'da yaşayan Christine'in hikayesini anlatıyor. Christine kendisine "Lady Bird" denmesini istiyor. Tiyatro seçmelerinde "Lady Bird" isminin gerçek ismi olup olmadığı sorusuna "Gerçek ismim, bana, kendimin verdiği isim" diye cevap veriyor. Aslında sadece bu sahne dahi karakteri, içinde bulunduğu duygu durumunu anlamamızı sağlıyor. Son on yıllık periyotta bu kadar çok coming-of-age filmi izlerken Lady Bird'ün bunların içinde parlamasının sebeplerinden biri de bu. Muhteşem karakterizasyonu, kendi deneyimlerinden beslenen; ancak sonrasında bunu da aşan ve büyüyen ya da büyümüş olan herkesin kalbine dokunacak bir iş çıkartıyor yazar olarak Gerwig. Christina gibi küçük bir şehirde büyümüş olup tek hayali, hayatını daha büyük bir şehirde kurmak olan ve bu sırada da bir sürü duygu değişimi, zorluklar, cinsel uyanış ve keşif gibi durumlarla boğuşan herkes için çok anlamlı ve zamansız bir film Lady Bird.
Saoirse Ronan tek kelimeyle mükemmel. Onu daha önce izlediğimiz her performansından daha farklı, minimal ve etkili. Filmin dinamizmini sağlayan en büyük unsurlardan biri onun naif ve eşsiz performansı. Laurie Metcalf ise bu senenin en iyi yardımcı kadın oyuncu performanslarından birini veriyor. İkisinin birlikte olduğu sahneler, Gerwig'in anne-kız ilişkisine harika bir şekilde yaklaşan senaryosuyla beraber müthiş bir seyirlik sunuyor.
Lady Bird'le ilgili okuduğum birkaç tweette bu filmin birkaç sene sonra hatırlanmayacak bir film olduğunu yazmış birileri. "Bu filmde ne bulunuyor anlamıyorum." diyen de var. Aslında çok basit bir şekilde Lady Bird'ün önemi, bütün dünyada filmi izleyen herkesin Christine'le benzer süreçlerden geçmesinde saklı. Bu film parlak bir geleceği olan genç bir yönetmenin ilk filmi ve bu film azımsanamayacak bir yönetmenlik başarısı. İşte bu filmi önemli bir film yapan bu. Gerçek hayatta yaşadığımız duygu durumlarının sinema aracılığıyla bu kadar güzel yakalanmış olması sinemanın en büyük sihirlerinden biri bence. Birçoğumuz büyük ihtimalle sinemayı bu yüzden seviyoruz. O sebeple en kısa zamanda Lady Bird'ü görmek lazım. Önümüzdeki dönemlerde de bu filmi sık sık izlemeye çalışacağım ki sinemanın nasıl güzel bir sanat dalı olduğunu kendi kendime hatırlatayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder