Star Wars: The Last Jedi (2017) - Atakan Göktepe

14 Aralık 2017 Perşembe

Star Wars: The Last Jedi (2017)


Yapımı: 2017 - ABD
Tür: Bilim-Kurgu, Aksiyon, Fantastik, Macera
Süre: 152 Dakika
Yönetmen: Rian Johnson
Oyuncular: Daisy Ridley, Mark Hamill, Carrie Fisher, Domhnall Gleeson, Adam Driver, Oscar Isaac, Billie Lourd, Laura Dern
Senaryo:  Rian Johnson, George Lucas (Karakterler)
Yapımcı: J.J. Abrams, George Lucas
Not: 7

Evet, Star Wars efsanesi iki yıl aradan sonra sekizinci bölümüyle sinema salonlarında arz-ı endam ediyor. Ne yalan söyleyeyim, The Force Awakens gibi bir nostalji sömürüsünün ardından biraz boynu bükük ama yine de "bir umut" diyerek sinema salonunun yolunu tuttum.


Bu yazıda herhangi bir spoiler'a yer vermek istemiyorum, o yüzden okurken içiniz rahat olsun. Gerçi spoiler vermeden nereden başlasam bilemiyorum. Öncelikle The Last Jedi, bütün o fan teorilerini boşa çıkartan bir senaryoya sahip. Kült serinin dönüş filmi The Force Awakens'in yaptığı gibi Star Wars'un suyunun suyunun suyunu vermekten ziyade başka bir iş yapıyor. Bu film ne The Force Awakens'a ne de diğer Star Wars filmleriyle benzeşiyor aslında. Rian Johnson'ın Star Wars'unda en farklı mesele, dozajı yer yer aşırıya kaçan mizah. Evet, komik gülüyoruz, eğleniyoruz ama bazı yerlerde çok iyi bir SNL bölümü tadı veriyor. Bunun tek sebebi espri dozunun yüksekliği değil. The Last Jedi, Star Wars serisinin içinde belki de en self-reflexive olanı. Yeri geldiğinde çok şık, bazı yerlerde ise kör göze parmak misali kendine göndermeler yapıyor ve dalga geçiyor. İyi yapıyor veya yapmıyor bir kenara, en azından serinin üslubunun değişmiş olduğunu görmek de bir mutluluk.

The Last Jedi, diğer Star Wars filmlerinin içinde de en uzun olanı. Buna neden dikkat çekiyorum? Filmin içerisinde o kadar fazla olay oluyor ki, bu yeri geldiğinde yorucu hale gelebiliyor. Sürenin uzunluğu ise bu duruma yardımcı olmuyor. Ama yine de bu sene izlediğim filmler içinde en iyi kurgulardan birine sahip The Last Jedi
Şu an için The Last Jedi hakkında gelen geri bildirimler çok olumlu. Ancak kimsenin, filmin çok kritik anları geçiştirdiği konusunda bir şey dememesi ilginç. Madem spoiler vermeyeceğim diye söz verdim başta, detayına da girmeyeyim. Ama filmin vurgulaması gereken kritik ve ikonik anların, filmin geri kalanından pek bir farkı yok. Öte yandan Laura Dern'ün varlığı heyecan verse de, karakteri olabildiğince derinliksiz.
The Last Jedi'ın en büyük sıkıntılarından biri de kötü karakter eksiği olabilir. Spoiler vermemek adına kıyısından dolanarak söylemek gerekirse: Filmin bir yarısındaki kötüyle öbür yarısındaki kötü farklı. Ve ikinci yarıdaki kötü, ilk yarıda kötü olmadığı için ikinci yarıdaki kötülüğü o anlamda da çok ikna edici değil. Hollywood'un bu net formülleri olan senaryo kalıplarında itici güç her zaman kötü karakter olduğu için burada onun sallantısını hissediyoruz.
Ama problemlerine rağmen sizi koltuğa çiviliyor ve bütün o sululuklarına hoş görüp seyrine kaptırıyorsunuz filmin. Rian Johnson çok da iyi tanımadığım bir yönetmendi. Ancak bu filmde J.J. Abrams'tan daha iyi bir iş çıkartmış. Yer yer Kurosawa, hatta biraz da Kubrick etkisi görülebiliyor. Tansiyonu kontrol etmesini ve akıcı olmayı çok iyi beceriyor. Ama henüz "harika" diyebileceğimiz Star Wars filmini bize veren yönetmen değil.
Bütün bu eksileriyle artılarıyla benden bir 7 alıyor bu film. Carrie Fisher'a sevgilerimi sunarak yazıyı tamamlıyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder